MFA Minnertsga is een gebouw om trots op te zijn

De nieuwbouw van de Multifunctionele Accommodatie Minnertsga leeft onder de dorpsbewoners. Op de speciale website mfa.minnertsga.org wordt stap-voor-stap de bouw gevolgd. Er zullen weinig projecten zijn waarbij toekomstige gebruikers het bouwproces zó op de voet kunnen volgen. Niet verwonderlijk overigens, als je weet dat de opdrachtgevende stichting een deel van de financiering met crowdfunding bijeenbracht. Vanaf 25 april kan heel actief Minnertsga terecht in de nieuwe MFA.

BRON: Bouwen in het Noorden | Na zeven jaar voorbereiding kon de bouw van de nieuwe Multifunctionele Accommodatie in Minnertsga vlak voor de bouwvak in 2014 van start. In de accommodatie is een nieuwe gymnastiekruimte gerealiseerd die ook voor evenementen kan worden benut. Verder zijn er een foyer en een aantal vergaderruimten. De gemeente Het Bildt financierde de nieuwbouw. Met acties en collectes brengt de Stichting MFA geld bijeen voor ‘extra zaken’ als zonnecollectoren en inrichting. Met de nieuwe MFA krijgt Minnertsga een fijne ontmoetingsplek voor alle dorpelingen. Om met de Stichting MFA te spreken: ‘Hjir meie we grutsk op wêze as doarp.’

Onderscheidende aanpak

Het bouwproject is in bouwteamverband tot stand gekomen. Zethoven Bouwplan Groep nam het bouwmanagement voor zijn rekening, bouwbedrijf Lont was aannemer. Zethoven werd twee jaar geleden door de Stichting MFA benaderd vanwege zijn onderscheidende aanpak. Als totaaladviseur is Zethoven aanspreekpunt en tevens eindverantwoordelijke van dit bouwproject. Directeur Daan Zethoven: ‘De opdrachtgever heeft door onze werkwijze niet te maken met verschillende adviseurs, maar met één eindverantwoordelijke.’ In Zethovens visie kunnen ze door hun systeem van werken tot een beter advies komen. Zethoven: ‘We denken zo een betere balans te kunnen vinden tussen uitstraling, bruikbaarheid en betaalbaarheid van een gebouw. Balans is voor ons een toverwoord.’

Balans vinden tussen uitstraling, bruikbaarheid en betaalbaarheid

Mooi gebouw met lange levensduur

Zethoven is vanaf de eerste streep op papier bij de nieuwbouw betrokken. Zethoven: ‘Zo konden wij ons eigen plan maken, dan werkt ons systeem als totaaladviseur ook het beste.’ De adviseur heeft in het opstellen van het Plan van Eisen een actieve rol gespeeld. Zethoven: ‘Ook hier ging het om de balans: hoe maken we een mooi gebouw, en tegelijk een gebouw met een lange levensduur en een hoog afwerkingsniveau, dat zeer weinig onderhoud nodig heeft? En natuurlijk: hoe kunnen we het zo goedkoop mogelijk realiseren?’ Bij het ontwerp was het uitgangspunt om het bestaande gebouw, een voetbalkantine, te integreren. Het oude gedeelte is daartoe geheel gerenoveerd.

Van alles tegelijk

Door een goede voorbereiding kwam Zethoven niet veel problemen tegen tijdens de bouwperiode. Zethoven: ‘We kijken terug op een heel succesvol bouwproces, waar alle partijen content mee zijn.’ Bij de planning moest rekening worden gehouden met de sportseizoenen, zodat de verenigingen gebruik konden blijven maken van de voorzieningen. Zethoven: ‘Tijd en planning zijn erg belangrijke factoren geweest.’ Het bouwproject is gepland met de leanmethode. Rinse van Dijk, werkvoorbereider bij Bouwbedrijf Lont: ‘We hebben met al onze betrokken co-makers sessies gehouden voorafgaand aan de ruwbouw en vlak voor de afbouw.’ Tijdens de bouw kwam van alles voorbij. Na de sloop van de bestaande vleugel is er een betonnen vloerplaat met vorstrand gestort, waarop de staalconstructie van de gymzaal is geplaatst. Later werd deze staalconstructie omkleed met geperforeerde binnendozen voorzien van isolatie en folie, met aan de buitenzijde golfplaten als eindafwerking.

Verder zijn kalkzandstenen binnenwanden, binnenwanden van schoonmetselwerk en aluminium vliesgevels geplaatst. Van Dijk: ‘Het was van alles wat en van alles tegelijk, dat was wel een leuke ervaring; meestal komen de dingen achter elkaar aan.’

Voor de bouwvak van 2014 werd alvast de vloerplaat gestort en werd het benodigde leidingwerk, de riolering en de vloerverwarming gelegd. Van Dijk: ‘Die plaat was na de bouwvak mooi opgedroogd, dus konden we na de vakantie meteen los.’ In korte tijd werd de staalconstructie van de gymzaal omhoog gezet, zijn alle binnenwanden uitgezet en de hoogte ingegaan. Daarop zijn stalen dakplaten geplaatst. Bij de dakconstructie is rekening gehouden met de plaatsing van zonnepanelen, iets wat de Stichting MFA zelf zal organiseren en financieren.

Prefab tribune

Van Dijk loopt al een paar jaar mee in de bouwwereld, maar hij komt nog geregeld nieuwe dingen tegen. In dit geval waren dat de prefab betonnen tribunedelen in de gymzaal. Van Dijk: ‘De staalconstructie daaronder moest precies goedkomen. Omdat het geen BIM-project was, hebben we alles in 2D uit moeten zoeken. Dat kostte redelijk wat tijd, maar het had ook resultaat, alles paste mooi en de montage liep voorspoedig.’ De tribune bestond in totaal uit elf betonelementen en een prefab betonnen trap die geplaatst moesten worden toen het dak nog open was. De anderhalve ton wegende elementen werden met een hijskraan naar binnen gehesen en op hun plek gelegd. Van Dijk: ‘Dat was wel even puzzelen.’

Detaillering

Voor een deel van de gevel is gebruik gemaakt van Slimbrick XL-stenen, die zorgen voor een polymetrische uitstraling. Van Dijk: ‘Het resultaat is heel mooi geworden. Het zijn eigenlijk verschillende stenen op elkaar, één voorzien van een enkele schijnvoeg, een andere van meerdere schijnvoegen, en weer een andere die compleet vlak is uitgevoerd, wat een speels effect oplevert. Het was nu goed te zien dat Zethoven het project tot in detail heeft uitgetekend, want het eindresultaat wijkt nauwelijks af van de tekening die ze gemaakt hebben.’ Wat iets minder goed uit de detaillering naar voren kwam was de buitenafwerking van het halfronde foyerdak. Gelukkig leverde dat voor Van Dijk niet al te veel problemen op: ‘Samen met de afbouwspecialist hebben we dat ook weer opgelost.’

Flow

Er zat een mooie flow in de bouw

Van Dijk is tevreden over het bouwproces: ‘Er zat een mooie flow in de bouw, het liep lekker door.’ Ook Zethoven kijkt terug op een uitstekend proces: ‘We hebben buitengewoon goed samengewerkt met alle partijen en zijn onze opdrachtgever dankbaar voor het vertrouwen.’ De nieuwbouw van MFA Minnertsga is op 6 maart binnen budget opgeleverd. De officiële opening was op 25 april.