Het nieuwe werken in 'De Koepel'

Herinrichting kantoor Rabobank

Rabobank Leeuwarden Noordwest Friesland is per 1 september 2014 verhuisd naar ‘De Koepel’, zoals het voormalige pand van Friesland Bank in de Leeuwarder binnenstad bekend staat. Bouwbedrijf Lont realiseerde de interne verbouw voor deze herhuisvesting van ruim 250 Rabobank-medewerkers.

Projectmanager huisvesting bij Rabobank Eltjen Reitsema: “Rabobank en Friesland Bank zijn één organisatie geworden. Daarom zijn beide organisaties samengevoegd in het pand aan het Beursplein in Leeuwarden. Hier zijn zowel het Adviescentrum als het Servicekantoor gehuisvest. Het Servicekantoor bevindt zich deels in een voormalige kluis. Dat is aan de dikte van de wanden goed te zien; bijna 1 meter gewapend beton. Op de muren zijn grote afbeeldingen te zien van de tellers van de safeloketten die hier vroeger stonden.” Reitsema vervolgt: “Met de doorbraak vanuit het Servicekantoor naar het atrium van het Adviescentrum ontstaat een verbinding tussen de bouwdelen en de dienstverlening. Het is een aangename en welkome omgeving voor onze klanten en bezoekers geworden.”

Vlekkenplan

Het pand is intensief gerenoveerd. Naast het Servicekantoor is ook het Adviescentrum met negen etages, onder handen genomen. Rabobank gebruikt 5.000m2 van de beschikbare 13.000m2. De overige kantoorruimte zal verhuurd worden. Reitsema: “Door het principe van Het Nieuwe Werken toe te passen, is dit voldoende vloeroppervlakte voor onze huidige organisatie. Het uitgangspunt is 0,7 fte per werkplek. Samen met alle teamleiders en managers is onder leiding van de interieurarchitect Studio Groen+Schild een vlekkenplan opgesteld. Hierin zijn de uitgangspunten qua functies vertaald in de inrichting en kleurstelling per afdeling.”

Foto's Ruben van Vliet

Welzijn en duurzaam

Wat opvalt, is de ruime toepassing van hout in het interieur. “Er is gekozen voor duurzaam FSC-hout, een natuurlijk materiaal dat veel karakter aan het interieur geeft”, aldus Reitsema. “De vloerbedekking is gemaakt uit gerecyclede grondstoffen en de bureaus zijn vervaardigd volgens het cradle-to-cradle-principe. Er is ruime aandacht besteed aan medewerkers, welzijn en duurzaamheid.” Dat is ook terug te zien in de indeling van de afdelingen, waar naast de bureaus ook concentratieplekken, relaxruimtes, loungehoeken en aanlandplekken te vinden zijn.”

Tempo

“Bijzonder aan deze verbouwing en herinrichting is toch wel het tempo waarin alle werkzaamheden zijn uitgevoerd”, vertelt Wim Henk Nicolay, hoofduitvoerder van Bouwbedrijf Lont. “Eind april is gestart met de werkzaamheden en op 1 september zat men op de nieuwe werkplek.” Bouwbedrijf Lont heeft de 5.000 m2 verbouwing uitgevoerd op basis van een leanplanning. “Daarin is onze aanpak, met name qua planning, doorslaggevend geweest. Rabobank wilde dat de verbouwing eind juli klaar was, zodat per 1 september 2014 het gebouw volledig operationeel zou zijn”, aldus Nicolay. “Dat is gelukt. Maar niet zonder slag of stoot. Verrassingen als asbest en failliete leveranciers zetten onze ambitieuze planning behoorlijk onder druk. Maar door goed overleg en vertrouwen tussen alle partijen is dit tijdig opgelost.”

Dynamische bouwplaats

De bouwlogistiek was een uitdaging op zich.

“De bouwlogistiek was een uitdaging op zich”, vertelt Nicolay. “Het gebouw bestaat feitelijk uit vier bouwdelen. In twee daarvan waren wij aan het werk. In de rest van het gebouw waren de medewerkers van Friesland Bank gewoon aan het werk. Voor de toegang konden we geen gebruik maken van de hoofdingang. Daarvoor is tegen de gevel een steiger geplaatst met een bouwlift en trap, waarbij per etage kozijnen uit de gevel zijn verwijderd voor de toegang. Onze uitvoerder Jelle Westra coördineerde de bouwstromen en stemde de levertijden met alle partijen af. Een hele puzzel.” Eind goed al goed? Eltjen Reitsema: “Jazeker; we kunnen onze klanten nog beter bedienen in dit bijzondere pand. Bezoekers, klanten en medewerkers, iedereen voelt zich hier welkom. En dat is precies wat we voor ogen hadden.”

Bouwinfo

Opdracht: Rabobank Nederland
Ontwerp: Studio Groen+Schild
Bouwmanagement: BCN-Drachten
Uitvoering: Bouwbedrijf Lont BV

BRON: Bouwen in het Noorden